
Mijn kind heeft last van spreekangst
Een beetje spanning is OK, maar te veel, is gewoon te veel.

Niemand wil afgaan tegenover anderen
Of je nu tegenover klasgenoten, collega’s of klanten zit: Afgaan raakt ons in onze kern. En het ‘podium’ is nu eenmaal een plek waar diepe angsten samenkomen en we op ons kwetsbaarst zijn: vanuit onze angst om bekritiseerd of afgewezen te worden, er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn, of gezien te worden als een mislukking.
Sommige problemen lossen we echter niet op in een spreekkamer of door erover te lezen in een boek.
“If it happens between people,
it also heals best between people.”
– Brené Brown –
Hoe fijn is het dan dat er een plek is waar lotgenoten met elkaar hun gezamenlijke angst onderzoeken en ermee leren omgaan. Het Spreekhuis biedt middelbare scholieren en studenten in en rondom Eindhoven die plek.
Angst vraagt om veiligheid en bescherming
Verlammende spreekangst is vaak moeilijk te begrijpen en nog moeilijker om goed mee om te gaan. Voor zowel ouders als de jongere zelf!
Maar het feit dat zelfs veel volwassenen een ‘spreekbeurt’ liever uit de weg gaan, geeft aan hoe kwetsbaar spreken voor een groep is, waarbij wegduwen, wegwuiven of negeren van angst uiteindelijk vaak niet helpt.
Toch verwachten we van jongeren dat ze probleemloos voor een groep durven gaan staan. Voor de meesten is dat intimiderend en voor sommigen gewoonweg té eng.
“Volgens de meeste studies is spreken in het openbaar de grootste angst van mensen. Nummer twee is de dood! Dat betekent dat de gemiddelde persoon tijdens een begrafenis liever in de kist ligt dan de toespraak ernaast houdt.”
Jerry Seinfeld
Het gaat niet om het spreken zelf
Aan de keukentafel of bij vrienden lukt het jongeren meestal prima om hun verhaal te vertellen. Maar alleen voor een groep staan is gewoon spannend en kwetsbaar. Voor jongeren, die erg gevoelig zijn voor het oordeel en de goedkeuring van anderen, al helemaal.
In de groepstraining van het Spreekhuis onderzoekt jouw zoon of dochter samen met anderen zijn of haar angstgedachten en -gevoelens en ontdekt hij of zij nieuwe manieren om naar anderen, de situatie, en (bovenal) zichzelf te kijken.
In alle veiligheid doen ze via afwisselende oefeningen meer ervaring, zelfkennis en zelfvertrouwen op en worden ze minder afhankelijk van het oordeel en de verwachtingen van anderen.